Križovatky vlastných ciest

18. 12. 2014 | Aktuality

Dňa 17.12.2014 sa žiaci našej školy zúčastnili na multimediálnom antidiskriminačno-motivačnom koncerte:

 

Križovatky vlastných ciest

Križovatky vlastných ciest sú ďalším pokračovaním série úspešných multimediálnych antidiskriminačných výchovných koncertov z našej tvorivej dielne. Program za pomoci melodickej rockovej hudby, pozitívnych textov, kvalitných hudobných a motivačných výkonov umelcov, prináša neobvyklý pohľad na otázky diskriminácie, rasizmu a šikanovania. Spolu s mládežou sa v programe snažíme nájsť východiská, postoje a cesty, ktoré na našich životných križovatkách určia náš ďalší osud.

Ako sa rozhodnúť? Byť in či out? Ktorú cestu si vybrať? Pre nás dospelých je to jasné, ale čo teenageri?

Byť in znamená v dnešnej dobe bulvárnych médií byť primerane drzý, arogantne sebavedomý, manažérsky dravý, so schopnosťou privlastňovať si plody práce poctivého človeka… Táto cesta naoko dostatočne, no našťastie len dočasne nahrádza pravé ľudské hodnoty. Jej začiatok môže byť lákavý, zdá sa byť rovná a bez prekážok, no na jej konci platia vysoké clá a mýta, ktoré bude musieť zaplatiť každý, kto si ju vyberie.

Byť out u mladých znamená byť empatický, ľudský, pravdovravný, veriť v ľudské dobro, pomáhať iným, byť rozhľadený a vzdelaný človek… Táto cesta je v dnešnej dobe vedľajšou cestou III. triedy, ktorá nevedie k lesku mrakodrapov a médií, na jej konci nie je krátkodobé výslnie, ale normálny, čestný život s tou najvyššou hodnotou – láskou, rodinou a množstvom priateľov.

Práve tieto ľudské, pozitívne hodnoty v našom programe vyzdvihujeme na najvyšší piedestál. Naopak, šikanovanie, cyberbullying, rasizmus, ohováranie, klamstvo či intolerancia sú v programe prezentované ako etické dno. Predstavenie v podaní profesionálnych hudobníkov využíva vizuálnu silu prepracovanej zadnej projekcie s rozmermi 3 x 4 m, ktorá umocňuje tému programu. Motivačné slovo moderátora, bubeníka a speváka Romana Nadányiho, ktorý ľudsky a nenásilne poukazuje na pálčivé témy programu, mladého diváka zaujme a donúti k zamysleniu. Melodické rockové piesne v podaní talentovaného speváka a gitaristu Roberta Šimka, a basového gitaristu Jozefa Bitteru, navodia neopakovateľnú atmosféru, ktorá udrží divákov v dobrej nálade počas celého koncertu. Títo traja špičkoví umelci sú už dlhodobo zárukou najvyššej kvality po hudobnej i po motivačnej stránke.

Autorom programu je Mgr. Boris Lettrich, spevák skupiny AYA. Dĺžka trvania koncertu je cca 70 minút. Cena a termín konania koncertu budú upresnené po vzájomnej dohode.

najnovšie články