Cesta za poznaním Londýna a jeho okolia

04. 05. 2023 | Aktuality

V dňoch 23. až 28. apríla sme sa zúčastnili poznávacieho pobytu do Veľkej Británie, kde sme prežili niekoľko nezabudnuteľných dní spoznávaním klenotov tejto krajiny. 

Naše prvé kroky viedli do Greenwichu, prímestskej časti Londýna, v ktorej  sa nachádza okrem iného kráľovské observatórium a nultý poludník. Tu sme mali možnosť odfotiť sa  jednou nohou na východnej strane zemegule a druhou na tej západnej. 

Vzrušujúcou plavbou po rieke Temža, sme sa loďou dostali do centra tohto hlavného mesta za ďalšími zážitkami. Previezli sme sa  na vyhliadkovom Londýnskom oku, navštívili najznámejšie časti mesta ako sú  Big Ben, budovy parlamentu, Westminsterské opátstvo, Buckinghamský palác,  či Trafalgarské námestie so sochou admirála Nelsona. Nadýchali sme sa celkovej atmosféry Londýna. 

Týmto sa náš výlet ani zďaleka nekončil, pretože na ďalší deň nás vítalo malebné mestečko Windsor. So svojimi nádhernými vidieckymi uličkami, malými obchodíkmi a s druhým najväčším obývaným hradom na svete, hradom Windsor, nás toto mestečko očarilo svojou malebnou atmosférou. Tu sme sa zúčastnili aj prehliadky britskej kráľovskej gardy, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou tohto miesta.

Ešte nestihli vyprchať dojmy z Windsoru a  už sa nám otváralo ďalšie pozoruhodné mesto, mesto Oxford a jeho obrovský komplex jednej z najstarších univerzít na svete. Zaujímavosťou bol „Most vzdychov“, ktorý spája novú a starú budovu jedného kolégia. Vraj to bolo miesto, kde chodili študenti bedákať po neúspešných skúškach. 

Tretí deň bol v znamení ďalekej histórie v podobe kamennej kruhovej stavby Stonehenge, z doby kamennej a návšteva kúpeľného mestečka Bath, kde sa nachádzajú rímske kúpele a dominanta mesta Bathské opátstvo.

Múzeá a galérie, to je to, čím sa pýši každá krajina a jednu takúto pýchu sme navštívili aj my. Konkrétne išlo o múzeum voskových figurín Madam Tussauds, kde sme mali možnosť odfotiť sa s celebritami zo športového a umeleckého sveta ako aj s členmi kráľovskej rodiny. Tiež sme sa previezli  vláčikom cez históriu Anglicka a pozreli  si 3D film Marvel’s story.

Náš pobyt bol ukončený veľkolepou návštevou filmového štúdia Warner Bros, kde sa nahrával Harry Potter. Nastúpiť do Rockfortskéhé expresu, prejsť sa po Šikmej uličke, Zakázanom lese, nazrieť do Dumledorovej pracovne, lietať na metle, to všetko sme si mohli vyskúšať na tomto magickom mieste. 

A čo povedať na záver?

Hádam len to, že náš výlet bol jedinečný, plný poznania a zážitkov, ktoré  nám ostanú v pamäti navždy. Všetci dobre poznáme staré známe: „Raz vidieť je viac, ako stokrát počuť.“

Touto formou chceme zároveň poďakovať vedeniu školy za podporu a ústretovosť, ktorú nám prejavovalo pri organizovaní a zabezpečovaní celej tejto skvelej akcie. 

Účastníci poznávacieho výletu do Londýna a jeho okolia.

najnovšie články