Akadémia veľkých diel

30. 11. 2020 | Aktuality

Tento projekt v našej škole beží už druhý rok.

Väčšina článkov o nejakom projekte býva dosť všeobecná. Dnes som sa rozhodol, že to spravím inak…. nepoviem vám to ja sám, ale povieme vám to všetci účastníci tohto projektu. Sme siedmi ľudia, ktorí radi diskutujú a čítajú knihy. Ale tu nejde len o knihy… Naša skupinka sa stretáva pravidelne raz týždenne, kde prostredníctvom online knižnice sa v domácom prostredí zoznámime s konkrétnym umeleckým dielom a následne potom, v škole, diskutujeme … 

…radšej si vypočujte,  čo vám odkazujú jednotliví členovia: 

Štefanspočiatku váhal, či sa prihlási alebo nie, no nakoniec sa rozhodol, že to skúsi a teraz neľutuje.  Akadémia je podľa neho zaujímavá a poučná, nie je to nudné, ako sa vám možno zdá. 

Marek vám odkazuje, že čas strávený v Akadémii je plne využitý. Povedal by, že ho Akadémia núti sa zamyslieť nad zložitými životnými otázkami. 

Magdaléna to vidí tak, že spoznávaš nové diela, ktoré by si si možno nikdy nevybral. Na seminároch rozoberáme rôzne druhy umenia či žánre – od literárnych diel, cez filmy, obrazy a k hudbe. Vďaka tomu je na seminároch atmosféra zábavná, uvoľnená ale aj kreatívna. 

Podľa Ivany nás Akadémia učí zamýšľať sa nad vecami potrebnými pre náš duševný rozvoj. Nezoznamuje nás len s dielami, s ktorými by sme sa inak nestretli, ale hlavne formuje náš charakter a učí nás byť lepšími ľuďmi.

Tadeášov pohľad je nasledovný: „No… Akadémia mi dala viac ako iba pár prečítaných kníh. Pomohla mi zlepšiť sebavedomie, kritické myslenie a charakter.“

František hodnotí  nasledovne: „Akadémia nie je len o čítaní veľkých diel ľudí veľkého ducha. Je aj o diskusii, kladení si hlbokých otázok a rozširovaní obzorov.

Filozofia Richarda je, že v živote je potrebné správne sa rozhodovať a najlepšie sa rozhodneš, keď budeš mať široké obzory a schopnosť kritického myslenia. Akadémia umožňuje rozširovať obidve vlastnosti a oveľa viac. 

Čo by som k tomu povedal ja? Snáď toľko, že okrem umeleckých diel spoznáte aj ľudí z iných tried a ročníkov. Možno to bude pre niekoho krok vyjsť zo svojej škrupinky či pohodlia a prekonať sám seba… avšak jedno je isté, kým to neskúsiš,nemôžeš hodnotiť… A to vám odkazujem ja, Matej

Viac informácií sa dozviete na stránke: www.akademiavelkychdiel.sk

najnovšie články