Uctili sme si Kríž Svetových dní mládeže

27. 11. 2014 | Aktuality

 

Dňa 27. novembra 2014 sa vyše 70 žiakov našej školy zúčastnilo stretnutia mládeže v Kultúrnom dome v Trstenej z príležitosti putovania Kríža Svetových dní mládeže a ikony Panny Márie, Matky Múdrosti. Toto podujatie je súčasťou príprav na SDM, ktoré sa v júli 2016 uskutočnia v poľskom Krakove. Kríž SDM je vysoký 3,8 metra a široký 1,75 m.
Mládeži ho zveril pápež svätý Ján Pavol II. (22. apríla 1984). Chcel, aby sa kríž stal znamením lásky Boha k mladým ľuďom vo všetkých kútoch sveta. Na kríži sa nachádza nápis: „Neste ho po zemi ako znamenie lásky Pána Ježiša k celému ľudstvu a ohlasujete všetkým, že vykúpenie a spása je len                     v Kristovi zomrelom a zmŕtvychvstalom“. Od roku 1994 putuje kríž pred SDM v diecézach hostiteľskej krajiny a jej susedov a svoju púť potom končí v meste konania SDM. Býva tiež súčasťou krížovej cesty na SDM. Za 30 rokov prekonal milióny kilometrov, uctili si ho státisíce mladých. Chlapci a dievčatá ho nosia na pleciach, autami, lietadlami, putoval aj na psích záprahoch a na otvorenej lodi.
„Nikto sa nemôže dotknúť Ježišovho kríža bez toho, aby nezanechal na ňom niečo zo seba a bez toho, aby si nezobral niečo z Ježišovho kríža do svojho života.“ Túto vetu nám odkázal pápež František na SDM v Brazílii.
Na programe stretnutia boli svedectvá mladých ľudí o ich životnej ceste s Ježišom, o ich životnom hľadaní, blúdeniach, pokání, obrátení a odovzdaní svojho života do milosrdných Božích rúk. Svedectvá boli doplnené piesňami chvál a tancom. Hlavnou myšlienkou bolo povzbudenie k milosti odpustenia – učiteľom, kňazom, rodičom. Nasledovalo uctenie si Kríža – mladí prichádzali pokľaknúť si pod kríž, dotknúť sa ho a zotrvať v krátkej modlitbe. Stretnutie vyvrcholilo eucharistickou slávnosťou.
Máme pevnú nádej, že účasť na stretnutí prinesie bohatú úrodu dobrého a šťastného kresťanského života našich mladých. BOHU VĎAKA!

 

najnovšie články