Istanbul, rozprávkové mesto

10. 03. 2014 | Aktuality

Piate stretnutie medzinárodného projektu Comenius sa uskutočnilo od 03. 03. do 07.03. 2014 v tureckom Istanbule, meste ležiacom na dvoch kontinentoch.

V deň príletu sme sa zoznámili s hostiteľskými rodinami a začali spoznávať ich životný štýl. Keďže majú odlišnú kultúru a náboženstvo, chvíľu nám trvalo prispôsobiť sa. Prvý deň sa niesol v pracovnom duchu. Každá zo zúčastnených krajín sa predstavila so svojimi prezentáciami na témy „Predsudky voči Turkom“ a „Sedem divov mojej krajiny“. Turecká škola bola veľmi veľká a moderná, jej súčasťou bola škôlka, základná škola a aj stredná škola. Napriek tomu, že naši tureckí priatelia boli veľmi spontánni a pohostinní, ich školský systém je veľmi prísny.  Počas ďalších troch zaujímavých dní sme obdivovali historické skvosty Istanbulu medzi ktoré patrí Hagia Sofia, Modrá mešita, Topkapi palác, úžina Bospor a mnohé ďalšie. Bol to jeden z najvzrušujúcejších týždňov v našom živote. Počas štvrtkovej rozlúčky  sa niektorí z účastníkov neubránili slzám. Na konci nášho výletu, keď sme už sedeli  v lietadle na ceste domov, sme si uvedomili, prečo je Istanbul jedno z najnavštevovanejších miest vo svete.

Možno časom zabudneme na názvy mešít, ulíc alebo ľudí, ale nikdy nezabudneme na tú zvláštnu magickú atmosféru, ktorú bolo cítiť vo vzduchu na každom kroku.

Sme vďační projektu Comenius za šancu objavovať odlišné kultúry a možnosť nájsť si priateľov z rôznych európskych krajín. Mnohí Slováci si myslia, že Turecko do Európskej únie nepatrí. Priznávame, že aj my sme pred jeho návštevou poliehali mnohým predsudkom. Sú to však veľmi milí a otvorení ľudia, ktorí nás svojou bezprostrednosťou občas dostávali až do rozpakov. Turecko v rade na vstup do EÚ stojí na konci zástupu. Nedávno sme tam stáli aj my. Pokúsme sa im pomôcť túto medzeru skrátiť.

najnovšie články